…de mindenképpen megtanulható! Érdemes azonban néhány fontos praktikát szem előtt tartanunk, amelyek segítenek az ideális rendszer kialakításában.

Először is, tételezzük fel, hogy az éves villamos energia fogyasztásunk nem több, mint 3 kw. Ennek a meghatározása elengedhetetlen feladat, egy ilyen lépést egészen egyszerűen nem szabad kihagynunk, amikor a napelemes rendszer kiépítéséről beszélünk. Ezt követően nézzük meg, hogyan is építhetnénk fel a 3 kw napelem rendszerünket. Mindehhez kapásból szükségünk van egy inverterre. Az inverter tulajdonképpen nem más, mint az az átalakító, amely a napelemes rendszerben termelt energiát átalakítja. A feltelepített napelemes rendszerünk ugyanis, bármilyen jól is mutat a háztetőn, önmagában még nem alkalmas arra, hogy általunk is használható áramot termeljen. A megtermelt áramot inverter nélkül legfeljebb a napelem akkumulátorába tudnánk visszatáplálni. Csakhogy értelemszerűen nem azért hoztuk létre a 3 kw napelem rendszerünket, hogy az akkumulátort elektromos árammal lássuk el. Ezért szükséges a rendszerbe az inverter beépítése.

Az inverter segítségével a hálózatba kerül az áram, a villanyóra számlálója pedig kvázi visszafelé kezd el pörögni. Így gyakorlatilag a havi villamos energia fogyasztásunkat abszolút megtakaríthatjuk ezzel a módszerrel. Figyeljünk azonban, hogy semmiképpen ne telepítsünk olyan invertert, amely nem bírja el az éves elektromos áram fogyasztásunkat! Az inverter cseréje és a napelemes rendszerünk bővítése igen drága mulatság. Érdemes ezért már a folyamat legelején azzal számolni, hogy az évek során nőni fognak a szükségleteink. Ezért a 3 kw napelem rendszer esetében is menjünk biztosra, és olyan invertert válasszunk, ami egy későbbi hálózat bővítéssel is elbír .

Ugye, hogy nem gyerekjáték a rendszer telepítése? Kis előkészülettel azonban szerencsére könnyedén kivitelezhető. Jó munkát kívánok!