Amikor kertes, családi házba költözik az ember, fenekestül felfordul az élete. Jó pár évet vártunk arra, hogy mi is megengedhessük ezt magunknak és szerintem pont jókor léptünk. Az árak még nem jártak az egekben és a a kivitelezők is korrektek voltak a felújításnál. A gyerekek is abban az életkorban voltak, mikor már szabadon lehetett őket engedni a kertbe. Tehát minden a legjobban alakult.

A konyhai fűszernövények régóta nagy vágyam voltak és mikor a ház már kívül-belül rendben volt és a kert is nagyjából, elhatároztam, hogy megépítem a saját kis kertecskémet. Ezzel egy időben pedig a gyerekeknek a kinti játékokról is gondoskodni kellett. A homokozó volt az alap, egyébként ma már nem is sokat vannak benne, sokkal szívesebben segítenek nekem a fűszerekkel és sokszor már jobban tudják hogy mi micsoda, mint én. Ráadásul ha vendégek jönnek, büszkén mutogatják a kertet, hogy abban az ő munkájuk is benne van. Persze a homokozóban is jól szoktak szórakozni és a kerti hintát és csúszdát is szívesen használják.

A konyhai fűszernövényekre visszatérve pedig, szerettem volna egy olyan kis szigetet, kertet, helyet, ahol minden megterem, amire szükségünk van. Tudtam, hogy időnk nem lenne nagy kertre, tehát a krumplit, répát, paradicsomot, paprikát továbbra is a piacon vásárolom meg, de a fűszernövényekhez ragaszkodtam. Teljesen más íze van az ételnek így, ha a magam termelte növényeket teszem bele frissen.

A gazdabolt.hu volt az a hely, ahol mindent be tudtam szeretni a kis kertemhez, amire csak szükségem volt. Hogy milyen dolgokra gondolok? Nemcsak a hagyományos, elterjedt növényekre.

A konyhai fűszernövények között számomra az egyik kedvenc az ánizs, ami valóban különleges és még gyógyhatása is van, közismerten jó gyomorpanaszokra, bántalmakra. Az íze pedig igen hangsúlyos, így óvatosan kell vele bánni. A gazdabolt.hu-n vásároltam meg az ánizs magot, de van itt még sok minden más is. Például bazsalikom, ami szerintem sokak egyik kedvence. Legalábbis ezt abból gondolom, hogy a nagyáruházakban mindig van cserepes bazsalikom. Én is vettem egyszer, ami finom is volt, de hamar kipusztult, így úgy gondoltam, hogy jobb, ha magam, magról ültetem. A gazdabolt.hu kínálatában többféle bazsalikom mag is szerepel, nekem a különleges, fahéjillatúra esett a választásom. De van még piros, aprólevelű, salátalevelű is, a gazdabolt.hu-n valóban széles kínálattal lehet találkozni. És igen kedvező árakkal.

Az erdélyi ételek egyik elengedhetetlen fűszere, a borsfű, vagyis a csombor is megtalálható a gazdabolt.hu kínálatában. Ez is egy igen erős ízű és illatú fűszer, semmi mással össze nem téveszthető és nagyon finom. Legalábbis a birkahúsos ételekbe mi mindig teszünk és sokkal finomabb, mióta a saját, kertben termett csombort használjuk.

A konyhai fűszernövények között olyanok is vannak, melyek közismertek gyógyhatásukról. Így a citromfű, ami egyszerre gyógynövény és fűszernövény. Egy kilós kiszerelésben lehet kapni a gazdabolt.hu-n, és valóban kiirthatatlan, ha egyszer már jó helyre került. A citromfű nyugtató hatású, így érdemes esténként meginni egy belőle készült teát.

Vannak olyan növények, melyek csíráztató tálcával együtt kaphatók, ilyen például a zsázsa, ami szintén egy különlegesség. De említhetném a mentát is, ami szintén ha jó helyen van, akkor ott meg is marad, gyakorlatilag elpusztíthatatlan és nagyon gyorsan terjed. A mentának és aó citromfűnek kell a hely, ezt sose felejtsük el.

A konyhai fűszernövények között sok már érdekességet is találunk, melyekkel én magam is még csak szemezek. Például van itt édesfű, de ha valaki nem ismeri ezt a nevet, ha azt mondom, hogy stevia, így már biztos ismerősebb. A stevia tabletta és por, valamint csepp formájában is kapható nullkalóriás édesítőszer. És bár korábban is tudtam, hogy egy növényből nyerik ki, magával az édesfűvel itt, a gazdabolt.hu kínálatában találkoztam először. Annak még nem igazán jártam utána, hogy hogy is kell ezt termeszteni és hogy hogy nyerhetjük ki belőle otthon az édes ízt, de a terveim között van az is, hogy ennek majd jó alaposan utánanézek.

Van viszont édeskömény, ami szintén gyógynövény és fűszernövény is egyben. A gyerekeknek szokták adni a belőle készült teát gyomorpanaszok esetén, de a felnőttek is bátran használhatják. Az édeskömény termését sok salátakeverékben megtalálhatjuk, ha pedig magunknak termeljük, akkor még finomabb, legalábbis én ezt vallom. Akinek nincs kertje, az se keseredjen el, egy kis fűszernövénykertet akár az erkélyen is meg tud bárki valósítani.

A gazdabolt.hu mindenkire gondolt, így két kilós kiszerelésben kifejezetten egynyári, balkonkeveréket is kínálnak, melyben többféle fűszernövény magja is megtalálható.

Olyan triót is találunk a kínálatban, mint a petrezselyem, metélőhagyma és kapor vetőmagszalag, aminek szintén egyszerű a használata. Emellett pedig emeletes csíráztató tálat is találunk, amit már én magam is megvásároltam. Csíráztatni nem is olyan bonyolult és bár oda kell figyelni rá, a végeredményért megéri. A csíráztatást én azért kedvelem, mert pár nap alatt már meg is születnek a kis csírák, melyek egészségesek, finomak és különlegesek. Az én kedvencem a retekcsíra és a borsócsíra, melyet szinte minden étel tetejére teszek, még a szendvicsekre is. A gyerekek is imádják, sőt, számukra ez talán nagyobb élvezet, mint a kertészkedés, mert gyorsabb az eredménye, nem győzik nézegetni, vizsgálgatni a tálat, hogy melyik csíra mennyire nő.

A gazdabolt.hu-nál van még izsóp, kakukkfű, és kapor is. Ez utóbbi konyhai fűszernövény is igen gyorsan elszórja magjait és tényleg elég csak egyszer megvenni. A kaprot nemcsak kovászos uborkába lehet rakni, én például le is szoktam fagyasztani. Aztán itt van sokak nagy kedvence, a levendula is.

Az elmúlt években vált igazán népszerű növénnyé a levendula, egyre másra nyílnak a levendulamezők, kertek és várják az embereket a szüretre. Készülnek a nyugtató levendulapárnák, a szörpök, szappanok és így tovább. Mi magunk is nevelhetünk azonban levendulát, kertünk egyik éke lesz, ebben biztos vagyok. A gazdabolt.hu pedig ebben is partner ám.

Aztán ha tovább keresgélünk a kínálatban, mentát, majoránnát, kakukkfüvet, mindennapi használatra metélőfokhagymát, metélőpetrezselymet, metélőhagymát is találunk. A gazdabolt.hu széles kínálattal várja vásárlóit és nem csak a konyhai fűszernövények termékeket lehet itt megvenni, hanem gyakorlatilag mindent, amire csak szükségünk lehet a kerti munkálatok során.

A konyhai fűszernövények széles kínálata mellett mindenféle szerszámot, növényvédő szert és csupa kerti holmit. Kiváló árakon, gyors szállítással. Én magam szeretek mindent egy helyen megvenni, és örülök annak, hogy rátaláltam a gazdabolt.hu-ra, mert itt valóban minden szükséges holmit meg tudok venni egy helyen. És bár nem nagy a konyhai fűszernövényekből épített kertem, azért a portán vannak még gyümölcsfák is, és a füvet is ápolni, gondozni kell. Tehát azt mondom, hogy mindig van mit vásárolni.

konyhai fűszernövények