Az első emlékeim között van az, amikor gyerekként állok a nagypapám játékgyűjteményében, ami elfoglalt egy egész szobát. Mindig is csodáltam, és kislány létemre érdekeltek a matchboxok. Olyan különlegesnek tartottam ezeket a kicsi autókat, amik pontosan olyanok voltak, mint a nagyok csak miniatűr változatban. A nagypapám a legkülönlegesebb darabokat vadászta össze a világ minden tájáról, így egy idő után komoly összegre lett becsülve a gyűjteménye. A halála után én örököltem ezt a gyűjteményt, és a házát is, amit felújítottam, kivéve azt a szobát, ahol a matchboxok voltak kiállítva. Tudtam, hogy nagyon nagy értéket képviselnek, így mindenképp szerettem volna biztosítást kötni a házra az esetleges bekövetkező károk végett, amikkel az ember nem tud előre számolni.

A pannonsafe lakásbiztosítás lett az, ami mellett letettem a voksomat. Azért tettem így, mert rátaláltam az oldalukra, és nagyon érthetően és világosan magyaráztak el mindent, amit a lakásbiztosításokról tudni érdemes. Számomra az volt a legmeglepőbb, hogy nem csak lakástulajdonosok köthetnek biztosítást, hanem résztulajdonosok vagy finanszírozók vagy bérlők is akár. Ha ezt annak idején tudtam volna, amikor még albérletben éltem, sok bosszúságtól kímélhettem volna meg magam. Lakásbiztosítási szerződést határozatlan időre kötnek az emberek, felmondáskor csupán a biztosítási évfordulóra kell odafigyelni. Viszont ha a biztosítási érdek megszűnik, akkor magával a biztosítással is ugyanez fog történni.

Nagyon fontos, hogy a biztosítási összeget pontosan határozzuk meg, mert ha a kár nagyobb, mint maga az összeg, akkor hiába is szeretnénk, nem fogjuk megkapni a kívánt összeget. Értelemszerűen a biztosító nem csak a kárt fogja megtéríteni, ha bekövetkezik valamilyen baleset, hanem az újjáépítés költségét, a javításokat, illetve a beszerzés költségeit is észszerű keretek között. Emlékszem, egyszer gyerekkoromban a szomszéd házba belecsapott a villám nyáron egy nagy vihar folyamán, és igen nagy károk keletkeztek a házon. Szerencsétlenségükre nem volt biztosításuk a szomszédainknak, így vakarhatták a fejüket, hogy mihez is kezdjenek ez után. Persze mivel kis faluról volt szó, az emberek gyűjtést szerveztek, és összedobták nekik a pénzt, de jobban jártak volna, ha előre gondolkodnak. A Pannonsafe oldalán azt olvastam, hogy a túlfeszültség elleni védelemmel ellátott berendezési tárgyakban bekövetkezett károkat is fedezi a biztosító, hogy ha annak okát vissza lehet vezetni a villámcsapásra. Nagyon fontos, hogy addig nem szabad ezeket az eszközöket megjavítani, amíg szakértő nem vette őket szemügyre! Hiszen ha megteszik, akkor olyan, mintha nem is történt volna kár.

Ha totálkár következett be egy házon, akkor a biztosító az újjáépítés összegét fedezi, de oly módon, hogy egy pontosan olyan értékű és állapotú házat húzhatnak fel, mint amilyen a totálkárral érintett ingatlan volt. Így lehet elkerülni a biztosításból fakadó vagyonszerzést, amit hazánk törvényei büntetnek.

Ha a nagypapám még élne, biztosan büszke lenne arra, hogy mennyire igyekszem karban tartani a nagy becsben tartott gyűjteményét, és hogy főként ezek miatt kötöttem a házra biztosítást. Amikor kijött a biztosító cégtől egy szakember, nagyon meglepődött ő is, mekkora gyűjteményről van is szó, és kiderült, hogy ő is nagyra értékeli a matchboxokat! Egyetértett abban, hogy mindenképp jó ötlet volt lebiztosítani ezt a nagy értékű gyűjteményt. Remélem, meg tudom tartani minél tovább, és egyszer továbbadhatom én is az utódaimnak, és majd ők is az övéiknek.