Mivel ikerfiaim vannak, azt hiszem, nem kell sokat magyaráznom, mennyire nehéz lekötnöm őket, és annyira elfárasztani, hogy este nyugodtan le tudjam fektetni mindkettejüket. Szerencsére a szomszéd városban van egy játszóház, amit én is és a fiúk is nagyon szeretnek, oda rendszeresen járok velük. A sok szín, hang és játék annyira kifárasztja őket mindig, hogy rendszerint már az autóban elalszanak, fürdéskor csendben vannak, és utána szó nélkül ballagnak aludni a szobájukba. A játszóházban rendszeresen sok barátjukkal is találkoznak, akikkel egy oviba járnak, így amíg ők bent vannak, nekem is van némi nyugtom. Ilyenkor szoktam kicsit olvasni, kikapcsolódni.

Az egyik ilyen alkalommal, amikor a játszóházban voltam a gyerekekkel, olvastam éppen az egyik asztalnál, és egy apuka odakéredzkedett, aki szintén a gyerekeivel volt ott. Mondtam, hogy persze, nyugodtan üljön le, és bár olvasni terveztem, ennek ellenére szóba elegyedtünk egymással. Hétköznapi dolgokról beszélgettünk, ki mit dolgozik, ilyesmikről. Aztán valahogy szóba kerültek a ház körüli munkálatok, és elmondta, hogy a feleségével nemrég napelemeket szereltettek fel a tetőjükre. Nagyon felkeltette az érdeklődésem a dolog, mert ez már egy ideje nekem is motoszkált a fejemben, de komolyabban akkor még nem foglalkoztam vele. Kértem, hogy kicsit meséljen arról, hogyan is sikerült ez.

Azt mondta, hogy őt elsősorban az érdekelte, van-e napelem pályázat cégeknek, de ennél egy sokkal hasznosabb oldalra bukkant. Egy olyan weblapot talált, ahol olvashatott napelem pályázatokról, ugyanis a férfi családja sem tudta volna önerőből finanszírozni a korszerűsítést, ahogyan én és a férjem sem tudnánk. Szerencsére létezik olyan támogatás, amelynek igénylésével az a cél, hogy a lakosságban növekedjen a hajlandóság arra, hogy alternatív energiafelhasználási módokra térjenek át. Az a különlegessége, hogy nem kell aggódni amiatt, hogy a konstrukció keretein belül több pénzt kell visszafizetni, mint amennyit felvettünk, mert nem fog növekedni az összeg. Mindezek ellenére érdemes jól megfontolni, mielőtt döntésre szánjuk el magunkat, hiszen ez egy hosszútávú befektetés. De utána egész életünkben kiszolgálhatnak bennünket ezek a napelemek, sőt még akár a gyermekeinket is, tehát látható, hogy igen hosszú életűek.

Azt is megtudtam, hogy van néhány feltétel, aminek teljesülnie kell, hogy fel lehessen venni a hitelt, és néhány kizáró ok is, ami ha fennáll, akkor sajnos nem lehetséges a támogatás igénybe vétele. Nagyon megköszöntem a férfinak a tájékoztatást, és egyben megnyugtató is volt, hogy annak ellenére, amilyen bonyolultan hangzott az egész, nem lehetetlen a feltételeket teljesíteni. Otthon, miután a fiúkat lefektettük aludni, a férjemnek elmeséltem mindent, amit hallottam. Jól átbeszéltük az egészet, és arra jutottunk, hogy lehet, érdemes lenne belevágni. Hiszen ha megtesszük, valószínűleg nagyon hosszú időre biztosítva lesz a családunk energiaellátása.