Spórolás és napelem – Itt a lehetőség, hogy leszámolj a rezsiszámláiddal! Mindenki szeret játszani, hiszen játszani jó! Na de mi lenne, ha most nem kártyáról, társasról vagy labdáról lenne szó, hanem a lakásfenntartási számlákról? Ne aggódj, ehhez nem kell jónak lenned Monopolyban, vagy az sem baj, ha mindig te voltál az utolsó a Gazdálkodj okosan!-ban. Ez egy felnőtt játék, amiben nincsenek vesztesek csak nyertesek. Minél ügyesebben gazdálkodsz, annál többet nyerhetsz – illetve ebben az esetben tarthatsz meg a zsebedben. Miről is van szó pontosan?

Hallottál már a napelemes rendszerekről? Ezek olyan berendezések, amelyek jócskán megkönnyítik az életünket, spórolnak nekünk és még zöldebbé és teszik a háztartásunkat. Azt kérdezed, hogy hogyan? Elárulom!

A napelem panelek, amelyeket a tetőre, vagy egy a kertben felállított állványra szerelnek elnyelik a napból érkező mágneses sugárzást. A különleges anyaguknak köszönhetően ebből a sugárzásból képesek elektromos áramot nyerni, hiszen mint tudjuk, az energia nem vész el, csak átalakul. Itt is erről van szó, az elektromágneses sugárzás elektromos egyenárammá alakul. Nekünk viszont váltóáramra van szükségünk a háztartásban, hiszen a berendezéseink a 230 V-os, 50 Hz-es hálózati feszültséggel működnek. Ehhez van szükség a rendszer lelkére, az inverterre, amely az egyenáramot képes váltóárammá alakítani. Innentől kezdve pedig köszönhetően a Napnak folyamatosan el vagyunk látva ingyenes energiával. Ez pedig azt vonja maga után, hogy a villany számlától könnyes búcsút vehetünk, hiszen lesz saját termelőnk. A gyakorlatban ez valójában úgy néz ki, hogy a napelemek érthető módon nappal termelnek, éjjel nem, viszont az energia tárolása továbbra is csak roppantmód veszteséges módon oldható meg, éppen ezért nem is vállalkozunk erre (néhány kivételtől eltekintve, de erre most nem térnék ki). Ehelyett a központi hálózatra csatlakozva napközben feltöltjük a felesleges energiát, éjjel pedig onnan használjuk ha kell, így balanszban maradunk a szolgáltatóval, vagy ha szerencsénk van, akár még pluszba is kijöhetünk a hó végére.

Na és miért mondtam, hogy csak nyerni lehet? Hát mert ezzel hosszú távon tényleg csak azt érjük el, hogy önfenntartóvá válik a háztartásunk energiaellátása. Ráadásul teljesen zölden! Ehhez persze az is kell, hogy mi is vegyük a lapot és ügyesen játszunk. Mit értek ezalatt? Hát például azt, hogy amit csak lehet, tegyünk villamos üzeművé, hiszen minél több fogyasztó használja ezt a zöld energiát, annál hamarabb megtérül a befektetett összeg. Szóval jöhet az elektromos fűtés, főzés, vízmelegítés és miegymás! Szerencsések vagyunk, ha épp pont egy felújítás előtt állunk, mert ilyen kombinált rendszerekre már rengeteg megoldás létezik, nekünk csak meg kell találni hozzá a megfelelő segítséget, szakembert vagy céget, aki ezt létrehozza nekünk.

A piszkos anyagikról annyit azért szólnék, hogy nem kétfilléres beruházásról van szó, hiszen a fogyasztástól függően 1,5-4 millió forintba kerül a berendezés és a telepítése. Azonban ez az összeg akár már 6-8 éven belül megtérülhet, ha okosan használjuk az így kapott zöld energiát. Másrészt pedig nem vagyunk magunkra hagyva, hiszen az államnak is érdeke az, hogy a háztartások úgymond zöldüljenek energetikailag, éppen ezért mindig elérhető valamilyen formában támogatás az ilyen jellegű fejlesztésekre. Van, hogy ez visszatérítendő és van, hogy nem, ennek mindig aktuálisan utána kell nézni, de a lényeg, hogy járjunk nyitott szemmel ezen a téren is.

Ha pedig elhatároztuk, hogy belevágunk egy ilyen kihívásba, akkor nem kell mást tennünk, mint keresgélni kicsit az interneten és belebotlani egy szimpatikus vállalkozásba, mint például a sporoljnapelemmel.hu, akik rengeteget tudnak abban segíteni, hogy ezek az álmok minél hamarabb valósággá válhassanak. Ehhez nem kell mást tenni, mint megadni nekik az éves áramfogyasztásunkat energiában vagy forintosítva, illetve néhány adatot magunkról, hogy elérhessenek. Ezután ők telefonon keresni fognak bennünket egy előzetes egyeztetés és igényfelmérés céljából, majd a szimpátia esetén lehetőség van egy személyes felmérésre is. Ennek alapján pedig már fognak tudni segíteni abban, hogy minél hamarabb boldog tulajdonosai lehessünk egy megbízható és hosszú élettartammal rendelkező napelemes rendszernek és ezáltal egy zöldebb otthonnak.

Szóval tényleg, hiszed vagy sem, ez sokkal egyszerűbb, mint a Monopoly meg a Gazdálkodj okosan!, csak szemfülesnek kell lenni és nyitottnak lenni az új lehetőségekre, megoldásokra, hiszen ez nekünk, illetve a gyerekeinknek, unokáinknak teszi szebbé a bolygót és ezáltal boldogabbá a jövőt.