Fontosnak tartom, hogy az ember akkor se veszítse el a gyermeki énjét, amikor felnőtt. Meg kell őriznünk a játékra való képességet, mert valljuk be, az élet így jóval könnyebb, mintha mindent túl komolyan vennénk. A férjemmel tudatosan figyelünk is erre, igyekszünk időről időre beiktatni a napjainkba játék esteket. Van, hogy csak ketten vagyunk, de olyan is van, hogy áthívjuk a barátainkat, és közösen rendezünk egy társasjáték partit. Nem volt ez mindig így, egy időben nem volt ez ránk jellemző. A megismerkedésünkkor sokat jártunk át egymás barátaihoz társasjátékozni, ám ahogy komolyabbra fordult a kapcsolatunk, ez valahogy eltűnt. Mikor összeházasodtunk, megbeszéltük, hogy ezt vissza kell hoznunk a mindennapjainkba, mert színt visz a kapcsolatunkba egy – egy ilyen társasjátékos alkalom. Fejlődött a konfliktusmegoldó képességünk ezáltal, és azt is megismerhettük, hogy hogy viselkedik a másik olyankor, amikor nem feltétlen ő van fölényes helyzetben. Eleinte bevallom, voltak problémáim azzal, hogy elfogadjam, ha veszítek. De az idők során igyekeztem ezen változtatni, és szerintem sikerült is már sokat fejlődnöm. Régebben, amikor veszítettem egy játszma során, utána nehezteltem a férjemre, de rámutatott, hogy nincs sok értelme, meg kell tanulnom emelt fővel veszíteni is. Erre is jók voltak ezek a játék estek, mert alázatra is tanított többek között.

De azért is nagyon hasznosak ezek a társasjátékozások, mert alkalmunk van mélyebb beszélgetésekre. Ilyenkor szoktuk megosztani egymással a javaslatainkat, tanácsainkat, és azt is ilyenkor szoktuk megtárgyalni, hogy kell – e valamit javítani a házunkon vagy sem. Én egyik nap felvetettem, hogy már egy ideje lakunk a jelenlegi házunkban, de mégsem került még sor a nyílászárók cseréjére, pedig már erősen érik. Mikor beköltöztünk, nem volt ez prioritás számunkra, voltak sokkal fontosabb projektek, amiket el kellett végezni. De már nagyjából mindent megcsináltunk, így aktuális kérdéssé vált az ablakcsere. Szerencsére a férjem sem ellenkezett a dologgal kapcsolatban, így megbeszéltük, hogy lépéseket kell tennünk ez ügyben. Az első és legfontosabb dolog volt az információgyűjtés, mert nem voltunk túl jártasak a nyílászárócserében.

Szerencsére a férjem nagy nyomozó, és rátalált a muanyagablakom.hu oldalára, ahol nagyon sok hasznos információt tudtunk olvasni. Mint ahogy azt mi is gondoltuk, azt írták ezen az oldalon, hogy az egyik lehető legjobb döntés, ha az ember lecseréli a régi, rosszul szigetelő ablakait új, jól szigetelő darabokra. Ezzel kapcsolatban nekem is van személyes élményem. Gyerekkoromban egy felújított parasztházban laktunk, ám akkor még nem voltak olyan lehetőségek ablakok terén, mint amilyenek most vannak, így maradtak azok, amiket eredetileg beépítettek. Tisztán emlékszem, hogy minden télen az ablakokat körberaktuk különböző rongyokkal, mert szökött ki a meleg, és helyette jött be a hideg. Nem egyszer jégvirágos is volt az ablak, a testvéreimmel pedig jókat szórakoztunk azon, hogy abba karcoltunk különböző rajzokat. De manapság szerencsére nem kell ilyen problémákkal foglalkozni, mert vannak olyan műanyag ablakok, amik bent tarják a meleget a házban.

műanyag ablakpárkányok

Amiről nem is gondoltam volna, hogy fontos, azok a műanyag ablakpárkányok. Az oldalon azt olvastuk, hogy nagyon fontos védelmi funkciója van, akár az épület stabilitása is múlhat rajta, hogy van – e vagy sem. Az a legfontosabb funkciója, hogy megvédje a falat attól a nedvességtől, ami az ablakról folyik le, hiszen az nagy károkat tud okozni. Gondoltam magamban, hogy ugyan miért is olyan fontos, hiszen egy nagyobb esőzéstől is át tudnak ázni a falak rendesen. Viszont ezt a kérdésemet megválaszolták a weboldalon írtak, ugyanis olvasni lehet, hogy ugyan vizesek lesznek a falak a sok esőzéstől, viszont a vízszintes felületen képes megállni a víz. Ha ez átszivárog a festéken, a vakolaton és bejut a kötőanyagba, akkor az problémát tud okozni oly módon, hogy jön egy nagyobb fagy, és a szerkezetet szétfeszíti teljesen a fagyott víz. Arról nem is beszélve, hogy a vizes fal salétromosodhat és penészesedhet, valamint elkezdhet mállani is.

Az sem mindegy, hogy milyen anyagból van az ablakpárkány. A régebbi hagyományos fajták nem bírják annyira az időjárás viszontagságait, mint esetleg a műanyag darabok. Vannak kőből készültek is, ezeknek viszont az a hátránya, hogy nehéz velük dolgozni, nehéz megmunkálni, és csak igazi szakértők tudják megfelelően beszerelni őket. No meg persze az sem mellékes, hogy ennek az ára nem az átlag ember pénztárcájának való. Azt meg kell azonban jegyezni, hogy nagyon mutatósak tudnak lenni, feldobják az egész ház külsejét és belsejét. A műanyag ablakpárkányok viszont nem rendelkeznek az előbb felsorolt legtöbb hátránnyal, ugyanis különleges összetételüknek köszönhetően nagyon jól állják a különböző időjárási viszontagságokat, és megformálni sem nehéz őket. Én személy szerint mindig nagyon szerettem nézni a szép, hófehér ablakpárkányokat, mert elegáns külsőt kölcsönöztek az adott háznak. Árban is verhetetlenek, ugyanis olcsó a hozzájuk szükséges nyersanyag, így maga a kész termék sem lesz túl drága. Mindezt összevetve szerintem egyértelmű, hogy melyik mellett érdemes letenni a voksunkat. Mi legalább is a férjemmel a műanyag ablakpárkányra szavaztunk egyértelműen.

Különbség van beltéri és kültéri ablakpárkány között is, ugyanis ez előbbit könyöklőnek hívják. A fő különbség abban rejlik, hogy az egyik jobban ki van téve az időjárásnak, míg a másik kevésbé terhelt ilyen téren, tehát más céloknak kell megfelelniük. A külső ablakpárkánynak bírnia kell az esőt, az erős napsugárzást, míg a könyöklőnek a nagyobb terheléshez kell alkalmazkodnia. Ugyanis sokan tartanak az ablakukban virágcserepet, mint én magam is, hisz itt éri a legtöbb fény a növényeket, itt érzik magukat a legjobban. De emellett az emberi támaszkodást is bírniuk kell, ahogy benne is van a nevében. Szerkezetükben azonban nem annyira különböznek, ugyanis mindkét fajta kamrás felépítésű, aminek az a funkciója, hogy javítson a merevségen és az ellenálló képességen, de könnyebb is lesz tőle az egész párkány. A férjem is és én is teljesen meg voltunk lepve, hogy mennyi hasznos információ van a muanyagablakom.hu oldalán. Szerintem ami a legnagyobb előnye ennek a weblapnak, az az, hogy ezeket a fontos dolgokat úgy írják le, olyan megfogalmazással, hogy az átlag embernek is könnyen érthető legyen, aki nem foglalkozik a mindennapjai során nyílászárócserével. Már pedig ezzel sokan vagyunk így. Mindenkinek bátran tudom ajánlani ezt az oldalt, hogy itt tájékozódjon, mielőtt belevágna az ablakok kicserélésében. Viszont az is egyértelműen fel van tüntetve, hogy nem kell mindent készpénznek venni, amit az ember itt olvas, ugyanis ez csak egy tájékoztató jellegű írás. Ennek ellenére szerintem minden információ hasznos és releváns, nekünk sokat segített abban, hogy el tudjunk tájékozódni a nyílászárócsere bonyolult útvesztőjében. Sok ismerősömnek ajánlottam már a muanyagablakom.hu – t, mert nem szerettem volna csak magamnak megtartani ezt a hasznos oldalt.