Bár fiatal vagyok és gyakorlatilag a modern technológiával együtt nőttem fel én is, mégis mindig meg tudok lepődni azon, hogy hol tart a fejlődés, hogy milyen magas szinteket voltak képesek megugrani néhány év alatt is.

Emlékszem gyerekkoromból az egyszerű, szörnyen pixeles, oldalnézetes számítógépes játékokra, ahogyan a régi katódcsöves televíziókra is és a Nintendora. És mégis, akkora élvezettel tudtunk játszani órákon keresztül – mert hát, nem tudtuk még, hogy lehet ennél sokkal jobb is. Aztán egyre rohamosabb ütemben kezdett fejlődni ez az iparág is és sorra jelentek meg a jobbnál jobb grafikával bíró játékok, na meg persze a szintén egyre fejlettebb konzolok is.

A mai, új játékok grafikája annyira valósághű és életszerű – mind a karaktereket, mind a mozdulataikat tekintve -, hogy nehezen lehet megállapítani, hogy számítógépek segítségével lettek megalkotva. Már a természeti tájakat is olyan alaposan ki tudják dolgozni, mintha valóságos lenne, Ehhez persze kellett egyfelől a számítástechnika fejlődése is, meg persze az igény a jobb játékélményre, ami ma már óriási.

Különösen, ha figyelembe vesszük azt is, hogy már nem csak arra van lehetőség, hogy a tévé vagy monitor előtt ülve játszunk, hanem bizonyos módon mi magunk is a játék szerves részének érezhetjük magunkat. Ezt pedig az úgynevezett VR (virtual reality – virtuális valóság) szemüvegekkel lehet elérni. Ezt a szemüveget felvéve “belecsöppenhetünk” mi magunk is a játékba, hiszen ez a szemüveg úgy tárja elénk az adott játékot, mintha benne lennénk. A szemüveg teljesen zárt, tehát a külvilágból a szemünkkel nem érzékelünk semmit, csak a virtuális világot. Elsőre, de akár másodjára is furcsa lehet egy ilyen szemüveg, mert megeshet, hogy a viselője elkezd szédülni, esetleg még hányingere is lesz – ezt egyébként teljes mértékben alá tudom támasztani -, de erre fel is hívják a figyelmet minden VR játék esetén.

Egy ilyen szemüveget és hozzávaló játékokat szerzett be az egyik nagyon jó barátom, persze egy új konzollal egyetemben. Egy dolog hiányzott már csak ahhoz, hogy minden tökéletes legyen: ez pedig nem volt más, mint egy új TV. Panaszkodott is nekem, hogy az utóbbi időszakban szinte semmi szabadideje sincs arra, hogy elmenjen és nézelődjön, úgyhogy kell neki egy TV webshop. Hirtelen furcsállottam a dolgot, nem értettem, hogy mit ért azalatt, hogy neki TV webshop kell, mert én egyből a teleshopra asszociáltam. De aztán persze mondta, hogy tévét akar venni és ehhez kellene egy olyan webshop, ahol bőven van miből válogatni.

Még pár hete a húgom mesélte nekem, hogy a bestmarkt.hu oldaláról vásárolt magának egy hajszárítót, de szinte minden elektronikai eszközt meg lehet náluk találni, nem csak hajszárítót. Mondta, hogy van persze tévé is, de mindenféle háztartási készülékek, konyhai eszközök, mobil, autóba való elektronika, de még barkácsoláshoz szükséges dolgokat is lehet itt vásárolni. Úgyhogy megnézte én is ezt a webshopot, hogy tudjam, hogy egyáltalán mit ajánlok a barátomnak.

Megnéztem a TV webshopot, és a kínálat, hát igencsak bőséges: hiszen több, mint 350 készülék között lehet válogatni, úgyhogy igazából már ennél a pontnál biztos voltam abban, hogy tuti, itt megtalálja a megfelelőt.

Mivel elég nehézkes lenne átnézni ennyiféle tévét, ezért érdemes szűrni a találatokat, de szerencsére erre a BestMarkt is gondolt és többféle keresési lehetőség is van a webshopban.

Lehet keresni például gyártó szerint, vagyis hogy milyen márkájú legyen a TV, de technológia szerint is lehet szűrni a keresést. Ez már egy kisebb fajta ismeretet igényel, hiszen ha így akarna keresni valaki, akkor nem árt tudni, hogy mi az az OLED, DLED, vagy például az EdgeLED technológia. De akár átmérő, képátló és felbontás alapján is lehet keresgélni.

De egyébként a választáshoz a BestMarkt is segítséget nyújt írásos formában, ugyanis bármit is szeretnénk venni, érdemes legörgetni az oldal aljára és ott szinte minden tudnivalót leírnak az adott termékcsoportról, amit tudni érdemes, illetve, ami befolyásolhatja a választást. Úgyhogy nem kell megijedni, ha teljesen laikusként szeretnénk például TV-t vásárolni.

A BestMarktnak azonban nem csak webshopja van, hanem fizikai üzlete is, méghozzá a IX. kerületben, a Ferenc tér 5 szám alatt. Hétfőtől szombatig van a nyitva tartás, ami hétköznapokon reggel 8-tól este 8-ig, míg szombati napokon reggel 9 órától délután 4 óráig tart. Illetve, szintén ugyanitt van egy szervizük is, ami hétfőtől péntekig tartó nyitva tartással működik, ennek ideje szintén reggel 8 és este 8 közé esik, viszont szombatonként nem elérhető. Ez szerintem tök szuper, hogy egy szerviz is működik az üzletben, mert ha bármi probléma merülne fel a termékekkel kapcsolatban, akkor tudjuk hova forduljunk, nem kell elkezdeni még szervizt is keresgélni.

Egyébként, az elérhetőségeknél vannak fent fotók is az ott dolgozó szakértőkről, ahogyan a szerviz munkatársairól is, ami számomra nagyon szimpatikus, mert így tudjuk, hogy kikhez fordulunk segítségért. Ugyanígy mindenkinek az e-mailes elérhetősége is megtalálható, így akár személy szerint is tudunk üzenetet küldeni, attól függően, hogy miben kellene némi támogatás, vagy, hogy kivel beszéltünk korábban.

Természetesen egyébként, minden termékre van garancia, ami – mint bárhol máshol – garancialevél ellenében érvényesíthető, pontosabban elég csak a másolata, de ugyanígy a számla kopija is szükséges. Ahogyan az adott termék eredeti csomagolása is, illetve egy jegyzőkönyvet is szükséges kitölteni ehhez. Ez megtalálható a BestMarkt weboldalán, letölthető formában. Persze itt is nagyon fontos a garancia érvényesítésének szempontjából, hogy az önhibából eredő károkra nem vonatkozik: tehát, ha a sérülés vagy a hiba, a nem rendeltetésszerű használatból fakad, úgy a garancia érvényét veszti.

Na, de visszatérve kicsit a TV webshophoz: elküldtem a barátomnak a webshop linkjét, nagyon örült neki, mert már meglátogatott előtte pár weboldalt, és azt tapasztalta, hogy egyes termékek igencsak túlárazottak, míg az itteni árakkal teljesen meg volt elégedve.

Végül egy Samsung, 4K-s tévét választott magának, mert ahogyan az elején is említettem a magas szintű játékélmény miatt volt szüksége az új televízióra. Persze, a találatainak megfelelően nem csak 1-2 tévét “dobott ki a gép”, így egy újabb szűrést kellett csináljon, pontosabban sorba rendezte a találatokat úgy, hogy a legdrágábbtól listázza a legolcsóbbakig. De lehet rendezni fordított sorrendben, illetve még népszerűség szerint is. Végül egyébként egy háromszázezres készülék mellett tette le a voksát, mert ő úgy van vele, hogy a minőséget meg kell fizetni, ami egyébként teljes mértékben igaz is.

TV webshop

A megrendelt tévével nagyon elégedett, mert azóta már meg is érkezett hozzá, és természetesen azonnal üzembe is helyezte, összekötötte a konzollal és egész hétvégén ki se lehetett robbantani a lakásából. Már rendezett azóta egy játék estet is, amikor is mindenki kipróbálhatta az új tévét.