Mindig mondják, hogy vigyázzunk az idősekre, különösen a szüleinkre, hiszen ők neveltek fel minket. Szerencsés esetben ez nem jelent többet annál, mint hogy meglátogatjuk őket amikor csak tudjuk, vagy viszünk nekik olyanokat, amikre szükségük van, de nem tudják maguknak beszerezni. A mostani idősebb réteg lényegesen önállóbb és önellátóbb, mint amilyenek mi leszünk egyszer, így csak reménykedhetünk a szerencsénkben, hogy a mi gyermekeink és unokáink legalább olyan kedvesek lesznek, mint amilyenek mi vagyunk. Viszont vannak, akik rosszabb helyzetben vannak, mint például az egyik munkatársam anyukája, aki oxigén palack nélkül már sajnos nem is igen tud létezni.

Egy nagy játékkereskedésben dolgozom, és egy kollégám, akiről köztudott, hogy az anyukája már évek óta légzőszervi panaszokkal küzd, egyszer bejelentette, hogy nem fog tudni annyit jönni, mint korábban, mert lesznek olyan napok, amikor palackért megy. Sajnos ez a helyzet, az oxigén palack nélkül az anyukája nem bírná sokáig, így viszont megvan az esélye arra, hogy még egy darabig életben lehet. Mivel másra nem számíthat, így a munkatársamnak kell neki beszerezni az utánpótlást, mert az ápoló csak cseréli és beüzemeli őket. Így viszont a kollégának bevételkiesései lesznek, mert ennyi szabadság a világon nincs. De azt mondta, hogy nem baj, az anyukája is sok áldozatot hozott érte. Gondoltam magamban, hogy azért álljon meg a menet, őt is két gyerek várja haza, itt valami megoldást kell találni.

Megkérdeztem, hogy hol lakik az anyukája, és így már volt kiindulási alapom. Elkezdtem olyan gázcsere telepek után kutatni, ami ott van a közelben, és kiszállítást is vállalnak. Meg kell, hogy mondjam, nem sok ígéreteset találtam, egy azonban toronymagasan kiugrott a többi közül. Ez egy olyan, gázpalackokkal foglalkozó cég, amelyik pont abban a régióban, plusz Budapesten szállít házhoz, mindemellett pedig elég gyorsan is, ha arról van szó. És érdekes módon egyáltalán nem tűnt drágának, teljesen normális árak mellett vállalnak mindent. Ha a néninek az életet jelenti, akkor meg aztán főleg fontos a gyorsaság és a pontosság, az árfekvés pedig legalább olyan lényeges.

Meg is adtam a kollégának az elérhetőségeket ehhez a gázpalackos céghez, és elmeséltem neki mindent, amit megtudtam. Nem győzött hálálkodni, hiszen így már nem neki kell személyesen egész napokat rászánni arra, hogy nehéz oxigén palackokat cipeljen, szállítson és vigyen be anyukájához. Ha tényleg úgy beválik, amit találtam neki, akkor elég lesz az ápolóval egyeztetni, és akár telefonon vagy online is beszerezheti a szükséges oxigén palackot. Sőt, akár tartalékot is rendelhet, így akkor se történik baj, ha mondjuk ő nem ér rá, viszont szükségessé válna a csere. Szóval akármennyire elszomorító is a helyzet, azért azt hiszem, sikerült belőle a legjobbat kihozni.